Gyermekorvos felhívása

Tisztelt Szülők! Kedves Páciensek!

 

Szeretném fokozottan felhívni a figyelmüket a koronavírus terjedésének veszélyére!

A fertőzés esélyének csökkentése érdekében szeretnénk a rendelői találkozások számát minimalizálni. Kérem, vegyék komolyan, hogy ha az orvosok, nővérek, asszisztensek megfertőződnek, és kiesnek az ellátórendszerből, Magyarország betegellátása egy-kettőre összeomlik, a betegek (nemcsak a koronavírussal fertőzöttek, de a többi beteg is) ellátatlanul maradnak, ami beláthatatlan következményekhez vezetne! Ezért a következőkben kérjük együttműködésüket:

Enyhe, banális betegségekkel, orrfolyással, enyhe, hurutos köhögéssel, 1-2 napos, nem magas lázzal, hőemelkedésel, hasmenéssel önmaguk, családjuk, betegtársaik és az egészségügyi személyzet védelme érdekében NE jöjjenek vizsgálatra, hanem telefonáljanak vagy írjanak emailt, SMS-t és ellátunk mindenkit tanácsokkal! Ha szükséges, betegség esetén használják ki a digitális technika nyújtotta lehetőségeket is! Emailben vagy SMS útján jelentsék be igényüket táppénzre (kérjük, hogy táppénz igény esetén adják meg emailben a munkahelyük adatait: pontos név, cím és a munkakörük megnevezését), beutalóra, rendszeresen szedett gyógyszer- vagy tápszer receptjére. Azért beülni a zsúfolt váróba a náthás gyermekkel, hogy “csak hallgasson rá, doktornő, jön hétvége” komoly kockázatot jelenthet Ön és a gyermeke számára is.

Ha mégis szükséges eljönniük MINDENKÉPPEN KÉRJENEK IDŐPONTOT -lehetőleg emailben vagy SMS-ben és 7:30-8:00 óra között- a várótermi zsúfoltság elkerülése céljából. A beteg gyermeket csak egy szülő kísérje a rendelőbe! Érkezést követően mossanak kezet (a gyermek is!).  A többi betegtől lehetőleg legalább 1 méter távolságot tartsanak. Ha ezt az időjárás megengedi, inkább a szabad levegőn várakozzanak.

Orvosi vizsgálatot és időpont foglalást(!) igényel: 

  • a 6 hónaposnál fiatalabb lázas gyermek,
  • aki nehezen veszi a levegőt, zihál, fullad,
  • akinek napok óta tartó, vagy nagyon magas láza van,
  • aki ismételten hány és hasmenése van, nem itatható,
  • akinek erős hasfájása van, de nincs hasmenése,
  • akinek feltűnően rossz az általános állapota, nehezen ébreszthető, zavartnak tűnik,
  • akinél valamilyen súlyos fertőző betegség gyanúja merül fel,
  • minden olyan helyzet, amikor a gyermek állapota hirtelen romlik, vagy ami a Önnek komoly aggodalmat okoz.

Javasoljuk, hogy a járványügyi helyzet javulásáig, ha lehet ne tervezzenek külföldi utazást, ha csak lehet, ne vegyék igénybe a tömegközlekedést, kerüljék azokat a helyeket, ahol sok ember tartózkodik, szellőztessenek és mossanak kezet minél gyakrabban, tartsák be a kézmosás, tüsszentés, köhögés higiénés szabályait, találkozáskor, üdvözléskor kerüljék a puszilkodást, kézfogást.

 „Péntektől bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit. Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ugyanis rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit. A rendelet szerint a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben a patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg TAJ-számát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja. A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.”

Ennek fényében a recepteket EESZT-n keresztül ki lehet váltani, így nem kell feltétlenül a papír alapú receptért a rendelőbe bejönni. Ez a rendelet gyerekekre is érvényes.

Amennyiben a munkáltató erre lehetőséget ad, otthoni, on-line munkavégzést javaslunk a gazdasági kiesés elkerülésére

A gyerekek felügyeletétét ép immunitású középkorúakra bízzuk!

 

Figyeljünk egymásra, járjunk el felelősen a magunk és egymás egészsége érdekében! Köszönjük.

 

Dr. Balog Judit                        Madarász Sándorné              Szemenyei Hilda

 

Pannonhalma, 2020.03.14.