Gyermekorvosi tájékoztatás

Tisztelt Szülők!

A koronavírus járvány új centruma Európa. A járványügyi helyzet napról napra változik, ezért ismételten írok Önöknek.

Az olaszországi járványban a lombardiai intenzív ellátás koordinátora, Dr. Giacomo Grasselli is azt hangsúlyozza, ha nem vagyunk elég hatékonyak a járvány megakadályozásában, akkor ez a vírus túl fogja terhelni az egészségügyi ellátó rendszert és mindegy, hogy az milyen jó vagy milyen modern vagy milyen hatékony és akkor robban, mint a bomba! Tehát a legfontosabb annak elkerülése, hogy sokan megbetegedjenek!

AMIT ÖNÖK MEGTEHETNEK ennek érdekében az az, hogy OTTHON MARADNAK, gyerekeiknek nem engedik meg, hogy „bandázzanak” ez nem a házibulik, a gyerekzsúrok ideje… Ha pedig mindenképp ki kell mozdulni a lakásból, akkor azt tegyék célirányosan és tartson minél rövidebb ideig.

AMIT MEG MI TESZÜNK MEG A JÁRVÁNY MEGFÉKEZÉSE ÉRDEKÉBEN

 1. A fertőzés átadásának lehetősége igen nagy a zsúfolt várótermekben, ezért a váróterem ajtaját zárva tartjuk és egyesével engedjük be a pácienseinket. Egy gyermeket csak egy szülő kísérhet. Az orvosi vizsgálat előtt és után is mossanak kezet. Jelenleg még nem minden helyen áll rendelkezésre higiénés kéztörlési lehetőség, így azt kérjük a kezük megtörlésére hozzanak papírtörlőt, papírzsebkendőt. A várótermen kívül várakozóknak javasoljuk a minimum 2 méteres távolság betartását.
 2. Időben teljesen elválasztottuk az egészséges és a betegrendelést. Ezen a héten már Pannonhalmán is először az egészségesek jönnek tanácsadásra! A tanácsadáson az oltási könyv megléte az oltás beadásának feltétele, kérjük ne felejtsék otthon!
 3. A váróteremben és a tanácsadóban lévő játékokat, mint lehetséges fertőzőforrásokat eltávolítottuk.
 4. Az egészségügyi személyzettel való kontaktus szintén minimalizálásra kerül, emiatt a rendelőben való tartózkodás kb.3-5 perc
 5. Az egészségügyi személyzet maszkot fog viselni. Kérjük készítsék fel erre gyermeküket! Őszintén magyarázzák el nekik, hogy egy vírus ellen védekezünk, így kisebb az esélye, hogy egymást megfertőzzük, félniük nem kell!
 6. E-recept, táppénz igény írása az előző levélben leírtak szerint történik továbbra is!
 7. Enyhe, banális betegségekkel, orrfolyással, enyhe, hurutos köhögéssel, 1-2 napos, nem magas lázzal, hőemelkedéssel, hasmenéssel önmaguk, családjuk, betegtársaik és az egészségügyi személyzet védelme érdekében TOVÁBBRA SE jöjjenek vizsgálatra, hanem telefonáljanak vagy írjanak emailt, SMS-t és ellátunk mindenkit tanácsokkal! A mai napon az Országos Tisztifőorvostól kapott utasításban ennek fontosságát kiemelten hangsúlyozzák. SŐT „Amennyiben a páciens légúti tünetekkel (láz, köhögés, torokfájás), de nehézlégzés nélkül a rendelőhöz érkezik, akkor az alapellátó praxis személyzete jogosult utasítani a pácienst arra, hogy térjen vissza otthonába, és az ellátást távkonzultáció keretein belül folytassák.”
 8. Az Országos Tisztifőorvostól kapott utasításban még a következő is szerepel: ” Akut légúti tünetekkel rendelkező pácienst otthonában vizsgálni tilos. Ha nincs nehézlégzése, akkor telefonos konzultáció történjen. Ha nehézlégzése van, akkor az Országos Mentőszolgálatot kell értesíteni.”
 9. Ha mégis szükséges eljönniük MINDENKÉPPEN KÉRJENEK IDŐPONTOT -lehetőleg emailben vagy SMS-ben és 7:30-8:00 óra között. Orvosi vizsgálatot és időpont foglalást(!) igényel: 
  • a 6 hónaposnál fiatalabb lázas gyermek,
  • aki nehezen veszi a levegőt, zihál, fullad,
  • akinek napok óta tartó, vagy nagyon magas láza van,
  • aki ismételten hány és hasmenése van, nem itatható,
  • akinek erős hasfájása van, de nincs hasmenése,
  • akinek feltűnően rossz az általános állapota, nehezen ébreszthető, zavartnak tűnik,
  • akinél valamilyen súlyos fertőző betegség gyanúja merül fel,
  • minden olyan helyzet, amikor a gyermek állapota hirtelen romlik.

Figyeljünk egymásra, járjunk el felelősen a magunk és egymás egészsége érdekében! Köszönjük.

Dr. Balog Judit                                 Madarász Sándorné                       Szemenyei Hilda

Pannonhalma, 2020.03.14.

www.hgye.hu