Gyermekorvosi tájékoztató

Ma is tovább nőtt a hazai koronavírus fertőzöttek száma.

Furcsa ezt mondani, de a jelenlegi helyzetben mégis így lehet fogalmazni, hogy szerencsére még továbbra is a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, még nincs ugrásszerű megbetegedésszám emelkedés, úgy tűnik sikerült a „görbét lapítani”, ez köszönhető annak, hogy az emberek többsége fegyelmezetten betartja a kormány intézkedéseit.

Azt tapasztaljuk, hogy a körzetemben lévő páciensek, szüleik -a kényszerűségből meghozott és nem egyszer ugyancsak kényszerűségből viszonylag gyakran változtatott- ellátási eljárásrendünket szoros figyelemmel kísérik és annak megfelelően járnak el, melyért ezúton is szeretnénk kifejezni köszönetünket. Az Önök segítségével mi is könnyebben tudunk Önöknek segíteni!

Az is látható, hogy a gyerekekkel otthon lenni, tanulni stb.nem egyszerű feladat: sok erőt, türelmet, odafigyelést igényel. Mivel kisebb térbe vannak bezárva a gyerekek az energiájukkal sokszor nem tudnak mit kezdeni  és szaladgálás, hancúrozás közben is, de még sokszor a legnagyobb körültekintés ellenére is sajnos hamar megtörténnek a kisebb-nagyobb balesetek. Vigyázzanak Önök is magukra, szeretteikre!

Továbbra is kérjük, hogy mielőtt elindulna a rendelőbe, írjon E-MAIL-t vagy SMS-t vagy TELEFONÁLJON!

Ha a rendelőbe indulnak öltözzenek könnyen mosható ruhába (kabátot is beleértve). Hazaérve minden mosásba kerüljön (a rendelőbe elhozott/felvett minden ruha, takaró, pelenka stb.) A vizsgálatra hozzanak magukkal saját tollat és -lehetőség szerint- az emailben elküldött, előre kitöltött COVID-2019.csekklistát.

Kérem, hogy vegyenek fel maszkot (ez lehet textilmaszk is) és lehetőség szerint gumikesztyűt vagy mosható kesztyűt!
Egy gyermeket egy felnőtt kísérhet!

Az orvosi vizsgálat előtt és után is mossanak kezet. Jelenleg még nem minden helyen áll rendelkezésre higiénés kéztörlési lehetőség, így azt kérjük a kezük megtörlésére hozzanak papírtörlőt, papírzsebkendőt.

A várótermen kívül várakozóknak javasoljuk a minimum 2 méteres távolság betartását.

A váró és a bejárati ajtó továbbra is zárva!

Az asszisztens(ek) és az orvos is beöltözve tudja fogadni a sürgős ellátásra szoruló gyermeket! Ha telefonál, tudjuk hogy érkezik és fel tudunk készülni a fogadásukra.

Az egészségügyi személyzettel való kontaktus szintén minimalizálásra kerül, emiatt a rendelőben való tartózkodás kb.3-5 perc lesz.

 

Apróságokkal, banális gondokkal ne induljanak útra: mert sokkal több veszélyes faktorral találkozhatnak, mint a védett otthonukban. A gyermekek általános állapota legyen a legnagyobb irányadó annak megítélésére, hogy útnak indulnak-e vagy sem! A sürgősséggel felkereshető orvosi ellátást valóban, tényleges szükséglet esetén vegyék igénybe. Tegyünk együtt azért, hogy a megszokott életünk minél hamarabb visszatérhessen! Kérem, folyamatosan figyeljék a hivatalos híreket és az aktuális eljárásrend szerint viselkedjenek, cselekedjenek!

 

A lehetőségeinkhez képest igyekszünk mindent megtenni, hogy a fertőződést esélyét az oltások beadásánál, a halaszthatatlan orvosi vizsgálatoknál minimálisra csökkentsük: az eljárásrendnek megfelelő higiénés szabályok fokozott betartása mellett az écsi és a ravazdi rendelőben- lakossági felajánlás révén- az önkormányzatok ózonos fertőtlenítést végeznek. A pannonhalmi rendelőben 2019.szeptembere óta folyamatosan működik a saját beszerzésű légtisztítónk. Az önkormányzatoktól egyszer használatos maszkot kaptunk(unk). Ennek ellenére továbbra is kérem, hogy aki teheti küldjön számunkra kétrétegű mosható maszkot, melyet azoknak a betegeknek adhatunk oda, akiknek nincs saját. Bízunk benne, hogy a pannonhalmi rendelő ózonos fertőtlenítése is mihamarabb megoldódik.

 

Ezúton is szeretném újra megköszönni az Önkormányzataink és a helyi lakosok eddigi önzetlen segítségét!

 

Üdvözlettel:

Dr. Balog Judit                                 Madarász Sándorné                       Szemenyei Hilda

Pannonhalma, 2020.03.30.

 

https://www.youtube.com/watch?v=7IwH7zjTN4I