Gyermekorvosi tájékoztató

BIZTOS KEZEK Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága
TÁJÉKOZTATÓ KORONAVÍRUS FERTŐZÉS GYANÚ ESETÉRE
Félek, hogy koronavírus fertőzésem van…
Mikor kell arra gondolnom, hogy COVID-19 fertőzésre gyanús a gyermekem, vagy esetleg én?
Ha magas lázzal, száraz köhögéssel hirtelen kezdődő betegsége van ÉS
– az elmúlt 14 napban külföldön járt
– vagy igazolt COVID-19-fertőzöttel találkozott
– vagy állapota hirtelen romlik, és ez más egyéb okkal (pl. középfülgyulladás, mandulagyulladás,
arcüreggyulladás) nem magyarázható
– vagy az Ön közvetlen környezetében (család, munkahely, barátok) halmozottan fordulnak elő hasonló, hirtelen kezdődő légúti tünetekkel járó megbetegedések
Mit tegyek, ha azt gondolom a tüneteim alapján, hogy COVID-19 fertőzésem van?
Telefonon! keresse meg háziorvosát. Semmiképpen ne induljon el a rendelőbe. Ha a telefonos tünet -és állapotértékelés során a háziorvos úgy ítéli meg, hogy a betegség megfelelhet COVID-19 fertőzésnek, akkor értesíteni fogja a speciális mentőt. Kórházi felvételt nem igénylő, jó általános állapotú betegtől a mentősök orr -és torokváladék mintát vesznek víruskimutatásra, melynek eredményéről 1-2 napon belül a háziorvosa fogja tájékoztatni. A továbbiakban az érintett otthon gyógyulhat, szigorúan elkülönítve 14 napig.
Ha a beteg rossz általános állapota, légszomja miatt kórházi felvétel indokolt, akkor a beteget a speciális mentőegység Budapesten a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC) Szent László telephelyére, vidéken a területileg illetékes kórház infektológia osztályára fogja szállítani. Gyermekek ellátása Budapesten a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben történik.
A háziorvos nem minden lázas légúti beteg esetében fog diagnosztikus vizsgálatot kezdeményezni, mivel ez meghaladná a speciális mentőegység kapacitását. Ezt egyénileg mérlegeli, enyhe, nem specifikus légúti tünetek esetén ettől eltekinthet. Ilyen esetben járványügyi szempontból az a fontos, hogy a beteg ne érintkezzen másokkal, tartsa be az otthoni izolációt 14 napig. A teszt elvégzése mindenképpen indokolt abban az esetben, ha több családtagnál jelentkeznek a tünetek, ha a család az idősebb generációval együtt él, ha várandós vagy újszülött/csecsemő is érintett lehet, vagy ha van olyan családtag, akinek krónikus alapbetegsége van, vagy immungyengítő kezelést kap.
Ha fertőződés igazolódik, akkor az otthoni karantén betartását a hatóságok is ellenőrzik. Fontos, hogy ez idő alatt folyamatosan kapcsolatban kell maradnia a háziorvosával, aki telefonon fogja nyomon követni állapotát. Amennyiben a beteg állapota romlik, telefonon haladéktalanul értesítse háziorvosát, aki intézkedni fog a kórházi felvételről.
Mi fog történni a kórházban?
A beutalt betegek első vizsgálata a betegfelvételi ambulancián történik, ahol orvosi vizsgálatra, vérvételre és mellkasröntgen (felnőtteknél mellkas-CT) vizsgálatra kell számítani. Beutalt betegeknél itt történik az orr- és torokváladék minta levétele is a víruskimutatáshoz. A teszt eredménye általában másnapra készül el.
A mintavétel után a súlyos állapotú betegek osztályos felvételre kerülnek, itt várják meg az eredményüket. Ha a teszt negatív, de a klinikai gyanú megalapozott, második mintavételre kerül sor 48 óra múlva. Pozitív eredmény esetén a súlyos állapotú beteg megfigyelés és kezelés céljából a kórházban marad. (Ez az esetek kb. 20%-ban várható). Ha a fulladás, nehézlégzés hátterében más kórkép igazolódik, akkor a negatív eredmény birtokában a beteg a megfelelő intézménybe áthelyezhető.
BIZTOS KEZEK Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága
A kórházi vizsgáló orvos dönthet úgy, hogy a betegnél a kórházi felvétel mégsem indokolt, ha a beteg általános állapota jó. Ilyenkor a teszt eredményét a beteg otthonában is várhatja. Ha az eredmény negatív, még egy vizsgálatra szükség lehet 48 óra múlva, a fertőzés biztos kizárásához. Fertőzöttség esetén ez esetben is fontos, hogy az otthoni karantén ideje alatt maradjon kapcsolatban háziorvosával.
Bent maradhat-e a szülő a gyermekével?
Ha a gyermeknek súlyos tünetekkel járó COVID-19 fertőzése van és kórházi felvételt igényel, a szülő vele maradhat, ha az ő tesztje is pozitív. Ha a szülő nem fertőzött, a jelenlegi szabályozás szerint kizárólag akkor maradhat a gyermekkel, ha vállalja az önkéntes kórházi karantént (és az esetleges megfertőződést), ez esetben a szülő a kórházból a gyermek gyógyulásáig nem jöhet ki. Amennyiben az édesanya COVID-19 fertőzött, de a csecsemő vagy kisgyermek nem, a gyermek otthonában marad. A COVID-19 fertőzöttek csak az intézmény egyéni elbírálása alapján, szigorú feltételek mellett látogathatók.
Hogyan különítsük el otthon a COVID 19-re gyanús, vagy igazolt beteget?
A jó általános állapotú beteg, akinek enyhe vagy mérsékelt tünetei vannak (az esetek 80%-a) maradjon otthonában. Az elkülönítés időtartama 14 nap, ez idő alatt csak akkor hagyhatja el lakását, ha egészségügyi ellátásra van szüksége.
Különítsük el a beteget a többi családtagtól, lehetőleg külön szobában, és a beteg használjon külön WC-t, ha megoldható.
• Kerüljük a közös háztartási eszközök, közös tárgyak használatát.
• Bármely orvosi vizsgálat előtt egyeztessen orvosával.
• Tüsszentéskor, köhögéskor a beteg zsebkendővel takarja el száját és orrát, a zsebkendőt utána azonnal dobja ki
• Mosson gyakran kezet, 20-40 mp-ig.
• Ne fogadjon látogatókat az otthonában
• A szemetet dupla szemeteszsákba gyűjtsék.
• A szennyest lehetőleg 60° C-on, elkülönítve mossák.
2020. március 21.
Készítette: Dr. Erlaky Hajna, Dr. Karászi Éva
Forrás:
https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/140-koronavirus-tajekoztatok/567-eljarasrend-a-2020-evben-azonositott-uj-koronavirussal-kapcsolatban-2020-03-16
A dokumentum nem helyettesíti a jelenleg érvényes magyar eljárásrendet, annak ismerete és betartása kötelező. A betegséggel kapcsolatos ismeretek bővülésével, illetve az eljárásrend változásával az információk aktualizálása szükségessé válhat.