Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Erdészeti Múzeum

Látványosság

A Ravazdi Erdészeti Múzeumot 1997-ben hozták létre a Ravazdi Erdei Iskolához kapcsolódóan. A múzeum törzsanyagát eredetileg nagyrészt a ravazdi erdőtömbben folyó egykori gazdálkodásról szóló, az erdészetnél és a Pannonhalmi Főapátságnál fellelhető régi erdőgazdálkodási térképek, tervek és fényképek alkották, kiegészítve muzeális értékű berendezési tárgyakkal, használati eszközökkel, trófeákkal és régészeti leletekkel.
A múzeum helytörténeti és erdészeti szakmai szempontból is számos lényeges dokumentumot illetve tárgyi emléket tartalmazott, ezért látogatása az erdei iskolai program állandó részévé vált.

2012-ben az erdei iskola felújítása során a múzeumot is átalakították, modernizálták. A fontosabb régi emlékek megőrzése mellett, hangsúlyos szerepet kapott az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó tevékenységek időben és témában tág bemutatása is. Informatív, de fotókkal gazdagon illusztrált tablók sora mutatja be a következő főbb témaköröket:
- Az erdők természetes fejlődése,
- A magyar erdők története,
- Az erdőgazdálkodás,
- Régi erdei mesterségek,
- Erdei mellékhaszonvételek,
- A természetvédelem története és jelenje,
- Természetjárás, turizmus,
- Vadgazdálkodás,
- Az erdő élővilága.

A legtöbb témakört kézzelfogható tárgyak, erdei anyagok, preparátumok teszik életszerűvé, de a múzeum része egy számítógép is, melyen keresztül bekamerázott, „élő” madárodúba is bepillanthatunk, vagy madárhangok felismerését gyakorolhatjuk.

Forrás: keag.hu