Ravazdi Nyitnikék Óvoda és Konyha

Elérhetőségek:

9091 Ravazd, Országút u. 106.
Tel.: (96)474-091
Óvodavezető: Szöllősi Sándorné

Nevelési program:

Az intézmény helyi nevelési programja kiemelt feladatának tekinti a minőségi szakmai munka végzését. Olyan programokat, módszereket alkalmaz, melyek leginkább szolgálják a gyermekek és a családok igényeit.

A gyermek, mint egyéniség fontos: az ő testi-, erkölcsi-, szociális- és értelmi érettségének megalapozása. Ehhez teremtjük meg a szeretetteljes biztonságot nyújtó, érzelmekben gazdag óvodai légkört. Felelősséggel, szeretettel úgy vezetjük a ránk bízott gyermekeket az iskolakezdésig, hogy az új feladatokra felkészülve megőrizhessék boldog gyermekkorukat.

A gyermek legfőbb tevékenysége a játék, így a játékban valósítjuk meg a különböző fejlesztési feladatokat. Fontos, hogy, hogy mindig elegendő idő legyen a megtapasztalásra, érzékelésre.

Egész nap folyamán érvényesül a folyamatosság és a rugalmasság. Folyamatos a tízórai, az uzsonna, a fogmosás, a szabad levegőn tartózkodás. A napirend figyelembe veszi a gyermek egyéni tempóját, szükségleteit, életkori sajátosságait.

 

A ravazdi óvoda bemutatása

Az óvoda a Sokoró-dombság ölelésében a 82 – es főút mentén, mégis védett helyen, távol a környezeti ártalmaktól, egy régi, ám 2009-ben teljesen felújított épületben kapott helyet, ahol hosszú évek óta szolgálja a ravazdi családokat. Tágas, sok zöld növénnyel parkosított, játékokkal felszerelt udvarunk, valamint saját gyümölcsös kertünk biztosítja gyermekeink számára a mozgáslehetőséget, és az egészséges, tiszta levegőt.

kép 1.    kép 2.

A ravazdi óvoda 1965-ben nyitotta meg kapuit, és várja azóta is a falu apróságait. 2005-ben megemlékezést tartottunk a 40. évfordulóra. Meghívtuk a falu lakosságát és mindazokat, akik valaha ennek az intézménynek voltak a dolgozói. Erre az alkalomra emlékplakettet készítettünk, és az óvoda udvarán egy fa vonat áll emlékül jelképezve az utat, amit addig megtettünk.

2015-ben az óvoda 50 éves fennállását is hasonló módon ünnepeltük. Ezen alkalomból több gyönyörű fafaragás is került intézményünk falára. Egy kedves kislány és kisfiú alak, jelképezve az óvodába érkező gyermekeket, és egy emléktábla, amely emlékeztet bennünket az eltelt 50 évre. Mindkettő ravazdi fafaragók munkái.

3. kép       4. kép 

Óvodánk nagyon büszke a szülőkkel való jó kapcsolatára, nyitottságára. Szülői összefogás eredményeképpen a 90-es évek elején gyümölcsöskertet varázsoltunk az óvoda mögötti használaton kívüli területre.

Mivel a Helyi Óvodai Programban az egészséges életmódra nagy hangsúlyt fektetünk, az itt termő biogyümölcsök mind-mind a gyerekek étrendjét egészítik ki. A többlet termés befőzésre kerül az óvoda konyháján, így télen is élvezhetjük a nyár ajándékait.

Óvodánk a nevelési év során nagyon sok programmal kedveskedett és kedveskedik a gyerekeknek és általuk a családoknak, a falunak.

Ezekre a programokra gyakran hívunk neves előadókat, akik produkcióikkal színesítik rendezvényeinket.

Szüret

Az ősz kiemelt jeles napja a szüret. A ravazdi „Szőlő-kapunál gyülekezünk, ahol terményáldás, majd óvodások szüreti játékai szórakoztatják az érdeklődőket, majd zenés felvonulás veszi kezdetét, az óvoda udvarán pedig légvár, kézműves foglalkozás várja a kicsiket és szüleiket. Éhségüket a szülők által készített kürtős-kalácsok és bogrács ételek enyhítik.

5. kép      6. kép

Nagyon kedvelt őszi programunk még a tök-bábkészítés, tökfaragás is. Évek óta hagyományosan megrendezzük TÖK JÓ heteinket.

7. kép       8. kép       9.kép

Szüreti hagyományos programjainkhoz innovációként csatlakozott 2018 őszén az APRÓKA SZÜRETI MÓKA elnevezésű programunk.

Az útjára indított rendezvényt nem az óvoda területén rendezzük meg, hanem a falu APRÓKA elnevezésű közösségi játszóterén. Az Önkormányzat segítségével játszóparkot hoztunk létre légvárral sok népi ügyességi játékkal, a gyerekek szőlőt préselhettek, s meg is kóstolhatták a frissen kifolyó mustot. Tízóraival és ebéddel is megvendégeltük a résztvevőket. Erre a programra a falu összes gyermekét és gyermeket nevelő családját meghívtuk. Nem titkolt célunk, hogy a falu közéletében amúgy is komolyan résztvevő intézmény még több kapcsolódási ponton érintkezzen a lakossággal, s ezáltal is közvetítsük az intézményben folyó gyermekközpontú munkát.

TÁRSAS – JÁTÉK

Újabb innovatív, interaktív program beindítására került sor 2018 őszén.

TÁRSAS- játék címmel értékorientált közösségi nevelést célzó rendezvénysorozat nagyanyáink, anyáink téli estéit próbálja felidézni, amikor az egész család együtt volt, játszott, beszélgetett. A mai játékok mellett olyan régen játszott társas játékok felidézése a cél, amelyekhez nagyon kevés hozzávaló kell, ugyanakkor mindaz fejlődik, ami egy társas játék lejátszása alatt fejlődhet. Így az emberi kapcsolatok, logikus gondolkodás, türelem, tolerancia, kudarctűrő készség, kitartás, versenyszellem.

Márton-keresés

Ez a falu lakosságát szintén megszólító program nagy népszerűségnek örvend. Délután 5 órakor gyülekezünk a templom előtt. Szent Márton legendás történetének meghallgatása után az óvodások rövid játéka következik, amellyel felelevenítjük a püspök önzetlen tettét. Majd közös lampionos felvonulás után az óvodában megvendégeljük az érdeklődőket, libazsíros kenyérrel, meleg teával, forralt borral. Kellemes vidám hangulat keretében nyílik lehetőség meghitt beszélgetésre, egymás meghallgatására, ez által érvényesül e program közösség formáló hatása.

 A program szervesen kapcsolódik LIBA-GALIBA projektünkhöz.

10. kép       10+1. kép

Mikulás-várás

A december a gyerekek egyik kedvenc hónapja. Ha tehetjük, a „Mikulás vonattal” elutazunk a Bakonyba, és az erdőben találkozunk a Télapóval. Csilingelő kocsijáról mindenki kap ajándékot. De az is jó, ha az óvodába látogat el a télapó, a gyerekek nagy örömmel fogadják.

Örülünk a hónak is hiszen saját „szánkópályánkon „ élvezhetjük a tél örömeit.

11. kép       12. kép

Karácsony

Az advent, a karácsony, a szeretet, az egymásra odafigyelés ünnepe.
A gyerekek Betlehemes játékkal készülnek, és ezt eljátszva együtt ünnepelünk a karácsonyfa alatt a családokkal. Évről évre elkészítik az óvónők és a dadusok mézeskalács díszeiket.

13. kép       14. kép

Farsangi alakoskodás, jelmezes felvonulás.

Az óvoda konyháján sülő farsangi fánk, a gyerekek szórakoztatására meghívott bohóc, a farsangi jelmezekbe bújás vidám hangulatot teremt.

15. kép       15+1

Március 15-e Nemzeti ünnepünk.

Az én családom, az én óvodám, az én hazám. A gyerekek csak katona ünnepnek hívják. Huszárcsákókba, pártákba öltözünk, felülünk a falovacskákra, és észrevétlen masírozik be a gyerekek tudatába a valahová tartozás nagyszerű gondolata.

16. kép

„Tapsifüles nyuszikának nagyon sok a dolga” Húsvét

A hagyományok ápolása fontos. A locsolkodás, a piros tojásfestés a gyerekekhez közel álló hagyomány. Óvodánk udvara, a gyümölcsöskert sok kis zugot rejt, ahova a nyuszi elpottyanthat egy kis piros tojást. Húsvétra készülve kézműves nyílt napot is tartunk.

17. kép

 

 

 

 

 

 

„Édesanyám virágosat álmodtam…” Anyák napja

A gyerekek ajándékokat készítenek az anyukájuknak. A szépen feldíszített csoportszobában,  vagy a Faluházban várjuk az édesanyákat, nagymamákat és verssel, dallal köszöntjük őket. A tavaszi ünnepkörhöz tartozik KIKELET elnevezésű projektünk.

18. kép       18+1. kép

Búcsú az óvodától

Évek óta hagyomány, hogy az iskolába menő gyerekeket elbúcsúztatjuk. Tarisznyát adunk a vállukra, és mint a nagyok, elballaghatnak az óvodából.

18+2    19. kép

Gyermekhét

Kirándulás, fagylaltozás, barangolás, sportnap és végül a MAJÁLIS.
Az egész délelőttös rendezvényen vidám zeneszó mellett leszünk mézes-bábosok, ugrálhatunk a légváron, mese előadás repít bennünket a csodák világába.
Gyöngyöt fűzünk, hajtogatunk, és sok dolga akad az arcfestőnek is.

20.kép    20+1 kép

 

CSEPEREDÜNK intenzív képességfejlesztő program

E program több héten keresztül kínál a gyerekeknek különböző elfoglaltságokat.

A nevelési év során különösen kedvelt témákból állítottunk össze egy csokrot. Mesék, versek, dalok, dalos játékok kézműves tevékenységek segítségével elevenítjük fel eddigi ismereteinket. Az új feldolgozás új tapasztalatokkal, új használható, beépíthető tudással gazdagítja gyermekeinket. Az ovisok egy- egy hétig koncentráltan foglalkozhatnak a környezet védelmével, szelektív hulladék gyűjtéssel, állat és növény védelemmel és lehetnek kis muzsikusok is akik maguk készítette hangszerekkel adnak koncertet.

 

Mindezen programokon túl évszakonként megünnepeljük a gyerekek születésnapját.

21. kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meghívó galéria

 

Szüreti nap, Szüreti bál    Márton keresés

Jön a mikulás

    Dokumentumok: