A barokk főoltár restaurálása

2002-ben, a templom 200 éves fennállásának alkalmából került sor a barokk főoltár restaurálására. A munkálatokat Jeney Zoltán okleveles faszobrász-restaurátor művész és munkatársai végezték Szalóky Albert atya felkérésére. Az alábbiakban közölt írásos és képi anyagokat a restaurálás vezetője, Jeney Zoltán bocsátotta rendelkezésünkre, közlésük az ő engedélyével történik.

A kis képekre kattintva eredeti méretben is megtekintheti a fotókat!

A főoltár leírása

A főoltár ikonográfiai különlegességnek számít: a falazott sztipeszen az ószövetségi Frigyládát jelenítették meg, melyet egy-egy kerubszobor őriz. A Frigyláda teste foglalja magába az Oltáriszentség őrzésére szolgáló tabernákulumot, melynek ajtaján egy dombormű látható, szintén az Ószövetségből merített, Ábrahám áldozatát bemutató képpel. A tabernákulum mögött egy baldachinos kupola kis feszületet zár magába. Az oltár szerkezeti elemei fenyőfából, faragott részei hársfából készültek, stílusuk alapján két különböző korból származnak, amit a rétegkutatások is alátámasztanak. Valószínűsíthető, hogy a korábban készült barokk puttószobrokat és a baldachinos kupolát eredeti színezésük lemosása után használták fel az újabb, copf oltárkompozícióhoz.

A feltárás előtti állapot

A falubeliek szerint az oltár eredeti szépségének festéssel való eltakarására azért volt szükség, hogy a második világháború során ne vigyék el a községből a műtárgyat. A cél teljesült, ám az évek során számos átalakítást, átfestést, rongálást élt át az oltár. A sztipesz vakolásán több plasztikai sérülés keletkezett, az eredeti vörösesbarna kőutánzatú festést szürke festékkel takarták el. Az oltár faragott részeinek (kerubok, puttók, gyertyatartók) polier-weisz felületét, valamint a Frigyláda rácsbetéteinek vörös és kék színezését fehér olajfestékkel fedték el. A kerubok és puttók hajdan fényarannyal borított szárnyait és drapériáját, a kupola szintén aranyozott párkányát, és a Frigyláda rácsozatának keresztpontjain található aranyozott virágmotívumokat bebronzporozták, csakúgy mint a függöny, a kis feszület és a rácsozat ezüstdíszítését. (1., 2., 3. kép)

A restaurálás folyamata

Az adatgyűjtés folyamatban van, kérjük türelmüket. (4., 5., 6. kép)

Az elkészült oltárt Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát szentmise keretében áldotta meg a templom búcsújának ünnepén, 2002. novemberében. (A kész oltár képei: 7., 8., 9., 10. kép)