Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Dr. Molnár Gyula cikkei

Közszolgálati hír

A háziorvosi rovat cikkének megjelenése: 2023.03.27.

Tisztelt Olvasó!

Ezen sorok írásakor már 6 hónap eltelt 2022. szeptember 1. óta. Fél év alatt már jobban átlátom mindannyiunk helyzetét. A következő sorokban szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik megértették, elfogadták és tolerálták a praxis méretéből fakadó nehézségeket. Szeretnék arról információt átadni Önöknek, amiről talán még csak nem is hallottak, de egyszerű és kézen fogható magyarázatot ad(hat) nagyon sok kérdésre.

Écs és Ravazd teljes lakosságának száma (2021. évi adat): 3510 fő.

Pannonhalma teljes lakosságának száma (2021. évi adat): 3571 fő.

A különbségeket szeretném kiemelni:

1.) A teljes lakosság számában a differencia mindösszesen 61 fő.

2.) Écs és Ravazd felnőtt lakosságát egy fő asszisztensnő és egy fő háziorvostan szakorvos jelölt látja el.

3.) Pannonhalma felnőtt lakosságát két fő asszisztensnő és két fő háziorvostan szakorvos látja el.

A fenti számok ismeretében statisztikailag nézve is kétszeresen túlterhelt ez a körzet.

 

De nézzük mindezt az Önök oldaláról, ami nem jelent mást, mint azt, hogy egy-egy emberre statisztikailag is csak a fele annyi idő, energia és odafigyelés juthat. Ezért kérem Önöket, hogy akinek egészségügyi végzettsége van (ápoló, dietetikus, gyógytornász, vagy orvos) jelentkezzen nálunk. Akinek nincsen egészségügyi végzettsége, őt arra kérem, hogy az ismeretségi körében legyen kedves végzettséggel bírókat megszólítani, megkérni arra, hogy jelentkezzenek nálunk. A decemberi újságban megjelent cikket követően egyetlenegy ember sem jelentkezett.

 

Szeretnék Önöknek az országos statisztikákból néhány számot leírni:

1.) Magyarországon 7 fő háziorvos szakorvos van,

akinek életkora 30 év alatti.

2.) Magyarországon a 40 év alatti háziorvosok

az összes háziorvosnak csupán a 7%-a.

3.) Magyarországon 2 év múlva az összes háziorvos

50%-a nyugdíjas korú lesz.

Ezek a számok azt jelentik, hogy a háziorvosi ellátás az eddig megszokottakhoz képest lényegesen és gyökeresen -mindannyiunktól szinte teljesen függetlenül-, át fog alakulni.

 

A következő gondolatok a saját gondolataim. Csupán meglévő ismereteimre, tapasztalatomra és az egyéni víziómra épül. Nem kívánom, hogy a legrosszabbak váljanak valóra, de szeretném, ha addig is, amivel csak lehet felkészülne mindenki a következőkre és a következőkkel:

1.) Legyen működő email címe! Életkortól teljesen függetlenül!

2.) Legyen ügyfélkapuja! Ha még nincsen, akkor mielőbb létesítsen ilyet! Ügyfélkapu létesítéséhez kell email cím. Idősebb embertársunk kérjen segítséget attól, akitől tud, akiben megbízik.

3.) Legyen bátorsága és kitartása az EESZT weboldalán a saját magáról készült egészségügyi dokumentáció megismeréséhez. Ezt kizárólag ügyfélkapuval lehet megtenni.

4.) Hozzanak létre a saját közösségükön belül olyan csoportokat, amelyek egy adott megbetegedéssel, vagy annak megelőzésével foglalkoznak.


Néhány szóban szeretnék még több témakörben információt átadni Önöknek:

RAVAZDIAB

A RavazDiab egy olyan facebook csoport, amelyet kezdeményezésemre egy ravazdi dietetikus és egy ravazdi agilis fiatal hölgy hozott létre. A csoportban tevékenykedő dietetikus munkáját a ravazdi polgármester/önkormányzat és jelenleg az écsi polgármester/önkormányzat a szolgáltatást igénybe vevő lakóhelye szerint teljes mértékben támogatja. Dietetikai tanácsadás (akár egyéni, akár kis csoportos) érhető el két hetente kedden délutánonként a ravazdi rendelő várótermében, előzetes bejelentkezést követően. Kérem Önöket, ha súlyfelesleggel rendelkeznek, ha fogyni szeretnének, ha egészségesebben (például kevesebb kalóriát magukhoz véve) szeretnének élni, forduljanak bizalommal a dietetikusunkhoz (Baloghné Vida Angéla, mobil: 06205815834, email: [email protected])

A közeli jövőben remélem, hogy Écsett is „előkerül” egy az écsi polgárokért tenni akaró dietetikus... és létesül egy écsi diab csoport is...


MEGELŐZÉS, SZŰRÉSEK, VÉDŐOLTÁSOK

A betegségek kialakulását megváró, majd az ilyen állapotokat gyógyítani/kezelni igyekvő orvoslás ideje a régmúlté. Napjainkban a betegségek kialakulását megelőzni óhajtó irányzat van terjedőben és inkább elfogadott. Ezen folyamat során a legfontosabb a következők megértése, amelyek az egyén egészségére befolyással bíró tényezők százalékos megoszlását mutatják:

35% - az egyén környezete, ahol él, dolgozik és mindennapjait tölti

35% - az egyén életmódja, ahogy él és amivel táplálkozik

15% - az öröklött génállomány, amellyel az egyén rendelkezik

15% - az egyén számára elérhető teljes egészségügyi ellátás (alapellátás, járóbeteg ellátás és fekvőbeteg ellátás, azaz kórház)


SZŰRÉSEK

Vastagbélszűrés

Kezdeményezésemre és Tünde munkájának köszönhetően 2022. év végén elindult az 50-70 éves korosztályban. Sokan meg is kapták már a megnyugtató negatív eredményeiket. A szűrésen való részvétel csupán széklet minta adásával jár és teljesen ingyenes.


VÉDŐOLTÁSOK

Számos olyan védőoltás létezik, amelyek kipróbáltak, korszerűek és megbízhatóak.

Az idei szezonban nagyon sokan nem vették fel az influenza vírus elleni védőoltást, viszont nagy számú beteg jelent meg a rendelésen valószínűleg influenza vírus által okozott megbetegedés miatt. Szeretnék mindenkit megszólítani, aki az idei szezonban még nem vette fel, hogy kérjen időpontot, jöjjön el a rendelőbe, mert az oltás ingyenes és különösen az idősebb korosztály részére ajánlott. Nem médiahír már, de az influenza vírus által okozott tüdőgyulladás betegségbe még napjainkban is minden 100. embertársunk meghal.

Kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladást (encephalitist) okozó kórokozó ellen létezik védőoltás. Környékünk kifejezetten átfertőződött. Ugyan ez a betegség nem jár magas halálozással, ha túléli az ember a fertőzést, szinte mindig és súlyos maradványtünetekkel jár. A háziorvosukként ismételten csak ajánlhatom és kérhetem, hogy szerezzék be az oltóanyagot, ha kell segítünk is. Majd jöjjenek el a rendelőbe, hogy azt be is tudjuk adni.

"A kullancsencephalitis a kullancsokban élősködő flavivírusok által terjesztett betegség, tünetei a kullancscsípést követően néhány napon belül jelentkező magas láz, idegrendszeri görcsök, tudatzavar lehetnek. A kullancs által terjesztett kullancsencephalitis egy vírusfertőzés, amely az összes agyvelőgyulladásos eset mintegy feléért felelős hazánkban. A betegség ritkán halálos, de idegrendszeri maradványtünetek szinte mindig megmaradnak, pl. bénulások, beszédzavar. A kullancs által terjesztett kullancsencephalitis egy vírusfertőzés, amely az összes agyvelőgyulladásos eset mintegy feléért fe- lelős hazánkban. A betegség ritkán halálos, de idegrendszeri maradványtünetek szinte mindig megmaradnak, pl. bénulások, beszédzavar. Míg 1985 és 1996 között hazánkban évi 260 eset for-dult elő, manapság már csak évi 60-70 esetről szerzünk tudomást. Az észlelt csökkenés vélhetően a veszélyeztetett lakosság magas oltási arányának tulajdonítható. Dr. Csáki Csilla - szerző, Dr. Sar-kadi Adrienn – aktualizálta, 2022.07.08”. Az idézőjelben olvasható szöveg a webbeteg.hu honlapon található.


RENDELÉSI IDŐ

Hétfő: Écs 12:00-17:00

Kedd: Ravazd 08:00-13:00

Szerda: Écs 07:00-12:00

Csütörtök: Écs 08:00-11:00

Péntek: Ravazd 08:00-10:00

Szerdánként 07:00-08:00 között a rendelés részeként kizárólag vérvételekkel foglalkozunk, ezért telefonhívásokat nem tudunk fogadni. A szakorvosi javaslatokat kérjük eredetiben a rendelőben leadni, vagy a postaládákba bedobni!

 

A közelgő húsvéti ünnepekre mindenkinek kellemes pihenést kívánok!

 

Tisztelettel, Dr. Molnár Gyula
háziorvos


A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Győr- Moson- Sopron Vármegyei Területi Szervezet által megrendezett VIII. „Ápolás szeretettel, hivatás szakértelemmel” szakmai versenyen a Felhőbetyárok csapata I. helyezést ért el.

A csapat tagjai: Vőcsei Andrea, Sándor Veronika, Lévai Gabriella és asszisztensünk Berkesné Tündi.

Ezzel az eredménnyel a csapat az országos döntőbe jutott, amely 2023.03.25-én kerül megrendezésre.

Sok szeretettel gratulálunk nekik!