Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Dr. Molnár Gyula cikke

Közszolgálati hír

Az elmúlt közel egy év alatt több – nagyon alapvető – súlyponti kérdéssel kellett és még ezentúl is kell foglalkoznunk, mindannyiunknak.

Ezen sorok megjelenésekor már lassan 12 hónap eltelt 2022. szeptember 1. óta. Az elmúlt közel egy év alatt több – nagyon alapvető – súlyponti kérdéssel kellett és még ezentúl is kell foglalkoznunk, mindannyiunknak. Ezen cikkben olvashatják egy embertársunk vastagbélszűréssel kapcsolatos tapasztalatait, aki a szűrésnek és az azt követő beavatkozásoknak köszönhetően elkerülte a kemoterápiát és a vastagbéltumor okozta gyötrelmes és biztosan a halálát okozó utat, de legfőképpen azt mondhatjuk, hogy Ő meggyógyult!

 

Megelőzte a nagyon nagy bajt, mert elfogadta az orvosi-ápolói tanácsot. A Nemzeti Népegészségügyi Központ nyilvántartása szerint (2023.07.10-i adat) a vastagbélszűrésre a két településen eddig több mint 700 ember (pontosan 704) kapott meghívót, de eredményes szűrése alig több, mint 300 embernek (pontosan 318) van. Ebből negatív: 271, nem negatív: 41, értékelhetetlen: 6. Ezen szeretném, ha Önök javítanának, rajtunk nem fog múlni. El fogjuk magyarázni a teendőket, ki fogjuk adni a mintavételhez szükséges csomagokat bennük a 2 csővel. Statisztikailag még minimum
10-15 olyan ember van az 50-70 évesek között, aki potenciálisan az életét menthetné meg, ha részt venne a szűrésen.


Szintén ezen cikkben kapott lehetőséget Berzsényi Boglárka asszisztensnő egy bemutatkozás írására, aki 2023. március 1. óta dolgozik velünk, Tünde mellett.

2023. december 31-ig szeretném, ha közösen meg tudnánk a következőket oldani.

 

A jövőben kérem számítsanak rá, hogy Tünde és Bogi telefonon fogja Önöket keresni, mivel mindenkit szeretnénk mielőbb személyesen a rendelőben fogadni és megmérni a testtömegét, a testmagasságát, a haskörfogatát, a vérnyomását és a szívfrekvenciáját, valamint egyeztetni a gyógyszereit. Kérek szépen mindenkit, aki az Écs-Ravazd háziorvosi körzetben regisztrált és nem tud – bármilyen oknál fogva – személyesen a rendelőben megjelenni, hogy írja meg az [email protected] címre a saját elérhetőségeit: vezetékes telefonszámát, mobil telefonszámát és email címét. Mindenképpen kérem mindenkitől a legközelebbi hozzátartozójának a nevét és a hozzátartozójának a fenti elérhetőségeit is. Amennyiben arra a családtagjaitól meghatalmazást kért és kapott, akkor kérem, hogy a praxisban
regisztrált szülőjének, nagyszülőjének, testvérének, gyerekének, távolabbi rokonának az adatait is írják meg. Nagyrészt Önöknek és az asszisztensnőknek köszönhetően az adatbázisunk napról-napra bővül, kiegészül és aktualizálódik. Az adatok megadása kizárólag az érintett személy hozzájárulásával történhet meg.

 

A vastagbélszűrési program eredetileg 2023.06.30-ig tartott, de azt 2023.10.31-ig meghosszabbították kizárólag az arra jogosult 50-70 éves korúak számára , ezért kérem, hogy aki még nem tette meg, jöjjön a rendelőbe a kapott levelével/meghívójával együtt, ami a Belügyminisztériumtól jött és vigye el a szűrési csomagot, vegyen azon részt. Aki korábban már vitt el szűrési csomagot, kérem, hogy mielőbb használja is azt fel és küldje be.

A következőkben fogom a vastagbélszűrésen eredményesen részt vett páciens saját tollából származó beszámolót – változtatás nélkül – közreadni, íme:


„Szerintem kezdhetem úgy sziasztok, hiszen egy korosztály vagyunk együtt buliztuk végig a fiatal éveinket itt a környéken és már elmúltunk 50 évesek. Veletek szeretném megosztani röviden a velem történteket, gondolataimat, tapasztalataimat. Részt vettem a háziorvosunk (Dr. Molnár Gyula) és a családom hosszas rábeszélése után a vastagbél szűrésen, mert én is úgy voltam vele mint mindenki más, először is semmi nem utalt arra, hogy bármi bajom lett volna, másodszor ameddig nem tudtam - nem volt baj, mint később kiderült nagyon is volt. Az igazság az, nem szoktunk hozzá, hogy az orvos a betegséget megelőzni akarja, ezen azt hiszem érdemes elgondolkodni. Mint utaltam rá, visszaküldtük a teszt mintát és kiderült, valami nem volt rendben, ez bizony vastagbél tükrözés lesz, amitől nem féltem, hanem rettegtem, mivel túl vagyok már rajta bátran mondhatom, ami a legkellemetlenebb volt az utána lévő hasgörcs kb. 10percig, olyan fájdalomcsillapítót kaptam, bármilyen drogos megirigyelte volna, és egyben eltávolítottak 2 viszonylag nagy polipot, amit nem éreztem, mondhatom az egészet kellemetlenségnek.
Van még csavar a történetben, amiért egy műtétem is volt a 3. polip. Megérte? Meg! Pedig ez azért rendesen fájt, de élek. Mivel ez egyáltalán nem jellemző nem untatok vele senkit, a lényeg minél előbb derül ki, ha baj van, annál egyszerűbb a megoldás. Van barátom, akinek úgyszintén semmi tünete nem volt, az apukája ebben halt meg és az anyukájának is van ilyen problémája, ő most jár kemoterápiára, állítólag minden rendben lesz, hát tiszta szívből remélem. Mikor arról beszélgettünk miért nem ment előbb, mintha magamat hallottam volna: "Velem ez nem fordulhat elő!"

 

"Nálam is kiderült, hogy bizony már megjelent a rosszindulatú daganat a polipon, ezért az onkológiát is megjártam, ahol azzal kezdték, hogy a fenébe derült ki ennyire korán, mert ezzel már elég későn szoktak emberek odakerülni, és semmilyen kezelésre nincs szükség, mivel teljesen eltávolították a polipokkal együtt. Mondtam a szűrőprogramot, még az onkológus is elismerően csettintett és közölte, hogy milyen szerencsés vagyok. Őszintén bíztatok mindenkit a szűrőprogramban való részvételre, szerencsésebb esetben kiderül, hogy nincs semmi gond, akkor ezzel letudva. Amennyiben mégis kell a tükrözés akkor meg jobb minél előbb. Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek aki a gyógyulásomban bármilyen formában részt vett, hogy még sokáig játszhatok az unokáimmal! Jó egészséget mindenkinek! „

„Aki ezek után is úgy gondolja, hogy nem vesz részt a vastagbélszűrésen, kérem jelezze email-en, hogy rögzíthessük a kartonjában a döntését. Aki viszont szeretné igénybe venni, kérem, hogy elsősorban hétfői napokon 09:00- 11:00 között jöjjön az écsi rendelőbe és vegye át a szűrőcsomagot. Rokon, családtag, barát, vagy ismerős is átveheti. Szeretném újra kiemelni, hogy a szűrés teljesen ingyenes. A mintavétel egyszerű, kérem, hogy éljenek a lehetőséggel! Ha valaki szeretne beszélni a fentieket átélt pácienssel, akkor kérem, hogy hívja a rendelői mobilt, mert van arra lehetőség, hogy páciens a pácienssel közvetlenül beszéljen, vagy kérdezzen tőle. Felhatalmazásunk van arra, hogy a telefonszámot egyedi megkeresésre kiadjuk.

A következőkben Berzsényi Boglárka asszisztensnő sorait szeretném a figyelmükbe ajánlani:”

„Kedves Olvasók!
Engedjék meg, hogy a próbaidőm letelte után, röviden bemutatkozzak Önöknek. Berzsényi Boglárka vagyok, a háziorvosi körzetben Tünde mellett, asszisztensként igyekszem segíteni és kísérni Önöket az egészségtudatosabb élet felé. Végzettségemet tekintve 2012-ben diplomáztam a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán ápolóként. Főiskolaiéveim alatt a PTE KK. Sebészeti Klinikán, majd Győrben a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Gyermekintenzív osztályán dolgoztam. Végzett diplomás ápolóként: Szombathelyen a Markusovszky Kórház Szemészeti Osztályán, a B.Braun Avitum 6. számú Dialízisközpontban, Sopronban az SBO-n, végül Zircen a Krónikus Belgyógyászaton dolgoztam. Az egészségügyi pályafutásom során fantasztikus embereket, szakembereket, munkatársakat ismerhettem meg, akiktől mind szakmailag, mind emberileg sokat tanultam. Az emberi test működéséről azonban a legnagyobb tanítóim mégis a saját betegségeim voltak. Ráébredtem arra, hogy a lelki egészségnek mekkora szerepe van és hogy a fizikai test állapota csupán következmény. Gyógyuláshoz vezető út, ha ezt felismeri az ember és változtat.
Magamról még annyit írnék, hogy 37 éves vagyok, 2 kisfiam van (9 és 6 éves), Bakonyszentlászlóról ingázom és a régi idők természetközeli életmódjának nagy rajongója vagyok.”

R E C E P T

A jövőben receptek miatt minden munkanapon 8:00 - 14:00 között, de az adott napon érvényes rendelési időn kívül, fogadunk telefonhívásokat. Kérem, hogy receptjeiket elsősorban emailen, vagy postaládába dobott papír/levél útján kérjék! Kérjük Önöket, hogy a recept kérésre teljes nevet, TAJ számot és telefonszámot feltüntetni szíveskedjenek. A terápiás lapon, hogy frissíteni tudjuk a rendszeresen szedett gyógyszereiket, segítség ha a gyógyszernév mellé feltüntetik hány mg-os a készítmény és milyen adagolás szerint szedik:
1.) Teljes név
2.) TAJ szám
3.) Telefonszám
4.) Gyógyszer neve
5.) Gyógyszer hatáserőssége (hány mg-os)
6.) Gyógyszer szedésének gyakorisága például naponta 1x1, vagy 2x1


A szerda reggel 07:00 - 08:00 közötti időben kizárólag vérvételek zajlanak. Ezalatt az idő alatt nem tudunk sem telefonhívásokat fogadni, sem egyéb ügyek miatt a rendelőben betegeket fogadni. A fentiek betartásához kérem segítő együttműködésüket.


RENDELÉSI IDŐ
Hétfő: Écs 12:00-17:00
Kedd: Ravazd 08:00-13:00
Szerda: Écs 07:00-12:00
A szerda reggel 07:00 - 08:00
közötti időben kizárólag
vérvételek zajlanak.
Csütörtök: Écs 08:00-11:00
Péntek: Ravazd 08:00-10:00


Tisztelettel,
Dr. Molnár Gyula
háziorvos