Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Könyvtár

Kulturális intézmény

A könyvtár szeretettel várja nyáron is az olvasni vágyó gyerekeket, felnőtteket. Az igényes, szép könyvek mellett 3 internetkapcsolattal ellátott számítógép áll rendelkezésre a falu lakosságának.

A községi és iskolai könyvtár a 2007/2008-as tanévtől az iskola épületében kapott helyet. A különálló épületben két helyiség található. Az egyik terem könyvtári és olvasó részként funkcionál, a másik terem pedig számítógépekkel felszerelve internetezésre alkalmas.

A 2013-as évtől csatlakoztunk a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerhez/KSZR/,mely a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér tevékenységében kiemelkedő helyet foglal el.

A KSZR fő célja a községekben élő lakosság minőségi könyvtári ellátásának megszervezése, információhoz való hozzáférés, az esélyegyenlőség biztosítása a kistelepülésen élők számára.

Mit is jelent ez a mi könyvtárunknak? Minden évben meghatározott normatíva alapján vásárolhatunk új könyveket. A tavalyi évben közel 480000 Ft értékkel gyarapodott könyvtári állományunk. Könyvtári rendezvényeket szervezhetünk, melyhez a támogatási összeget a KSZR biztosítja. A rendezvények szervezése során minden korosztály érintett. Bábszínház, gyermeknapi program, kézműves foglalkozás,néprajzi előadás szerepelt a tavalyi év kulturális eseményei között.

Minden évben kis értékű tárgyi eszközt is kapunk KSZR tagkönyvtárként.

A 2015-ös évben 1 db számítógéppel,monitorral gyarapodott informatikai ellátottságunk.

A tavalyi évtől kezdve részt veszünk az Országos Dokumentumellátási Rendszerben /ODR/is. Más könyvtáraktól kérhetünk dokumentumokat postai úton, esetleg on-line formában. A postaköltség nem terheli az olvasót, mivel a falu könyvtára KSZR könyvtárként van bent ebben a rendszerben .

Számomra nagy öröm , hogy egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel .

A beiratkozott olvasók között van óvodás korú és nyugdíjas is. Az óvodás kisgyerekek lelkesen ellátogatnak a szülőkkel vagy a nagyobb testvérrel együtt. Az alsós gyerekek is szívesen jönnek, mivel válogathatnak kedvükre a szépirodalmi és ismeretterjesztő könyvek között. A felsősök és középiskolások a kötelező olvasmányokat keresik. Az egyetemistáknak pedig szakdolgozathoz könyvtárközi kölcsönzéssel sikerül segítséget nyújtani.

A könyvtár nyitva tartási rendjét  mindig a tanévkezdéskor szoktuk meghatározni, melyről a falu lakosságát és a tanulókat tájékoztatjuk. A kölcsönzés június-júliusban is lehetséges,így a nyári hónapok sem telnek el olvasnivaló nélkül.

Az olvasóvá nevelést nem lehet elég korán elkezdeni,és egy jó könyv kikapcsol,szórakoztat és tanít.

 

Egy jó könyv kikapcsol, szórakoztat, tanít.
Találkozzunk a könyvtárban!

Jánokiné Simon Erika
könyvtáros