Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Béla-kút

Látványosság

Győr felől a 82. számú főúton autózva a falut kevéssel elhagyva, jobbra láthatjuk a forrás fölé emelt kis barokk épületet. Az építmény nyugati oldalán márvány emléktábla áll, melyen a következő felirat olvasható:

„ITT PIHENT IV. BÉLA KIRÁLY 1241
Ez a Pánzsa forrása, amelyet egykor IV. Béla király megízlelt és kipróbált, a régisége miatt már pusztulásnak indult. Pannónia Szent Hegyének gondosságából most tisztább viz csörgedezik belőle. (1782)”
(latinból fordította Sólymos Szilveszter OSB)

Ravazd település egyik legősibb természeti emléke és kincse a "Béla király kútja" néven ismert forrás.

A legenda úgy tartja, hogy IV. Béla a tatárokkal vívott muhi csatából menekülve ivott ebből a forrásból. Erre azonban történelmi bizonyíték nincs, de tény, hogy IV. Béla 1240 körül kelt oklevele említést tesz a vízről. "Szent forrásnak" - Pannónia vízének nevezte.

A forrást együtt emlegetik Szt. Villebald templomával, amely a XI. században a szemben lévő dombon állt. A templom és a kút, amely sokáig a pannonhalmi apátságé volt, búcsújáró és zarándokhelyként a XVIII. században élte fénykorát. A hely sorsa II. József intézkedései során pecsételődött meg, amikor a bencések elhagyták a templomot.

A Szt. Villebald templomnak ma már csak a rekonstruált tekinthető meg, amely a forrástól kb. 10 perc sétára található.

A mai is álló barokk kútépítményt a XVIII. században emelték. A nép gyógyító szerepet is tulajdonított a forrásnak.