Nincs megjeleníthető tartalom

A böngészési élmény fokozása, valamint a forgalom elemzése érdekében sütiket (cookie) használunk.
A tájékoztatót ide kattintva elérheti: Adatkezelési tájékoztató

A Pannonhalmi Főapátság közeli programjai

Populáris hír

Aktuális vallási, kulturális események

NAGYBÖJTI KONCERT

Helyszín: Pannonhalmi Főapátság Könyvtár

Időpont: 2023.03.31. 19:00

A Pannonhalmi Főapátság 2023-as kulturális és spirituális évadának első kiemelt zenei eseménye a Nagyböjti koncert. A Zarándoklat évében ezúttal a Pulzus vonósnégyest köszönthetjük az impozáns klasszicista Főkönyvtárban. Társuk Kiss Zsolt orgonaművész, a Szent Márton-bazilika karnagya, aki a nemrégiben felújított, közel 300 éves, egyedi hangzású Podkonicky-orgonát szólaltatja meg.

Műsor

J. Pachelbel: Herzlich tut mich verlangen – korálpartita
G. F. Händel: F-dúr orgonaverseny HWV293 Op.4 No.5
J. S. Bach: d-moll orgonaverseny BWV 1059
M. Corrette: C-dúr orgonaverseny Op.26 No.4
A. Vivaldi: F-dúr versenymű hegedűre és orgonára RV 767

 

A fellépőkről

A Pulzus Vonósnégyes 1999-ben alakult Lisszabonban, első hangversenyeiket Portugáliában, majd hazatérve Magyarországon tartották. Tagjai:
Lesták-Bedő Eszter – hegedű
Sipos Gábor – hegedű
Rajncsák István – mélyhegedű
Kousay H. Mahdi – gordonka
(Budapesti Fesztiválzenekar)
Ez a felállás nagyon sikeresnek bizonyult, azóta az együttes a magyar koncertélet jelentős tényezőjévé vált. A tagok önálló elfoglaltságuk mellett havonta új műsorral szerepelnek budapesti koncerttermekben és vidéki városokban. Repertoárjuk Bach művektől a kortárs irodalomig terjed, a koncerttermek ismert darabjain kívül szívesen kutatnak fel és játszanak eddig ismeretlen, de jelentős értékekkel bíró darabokat.

Kiss Zsolt orgonaművész, a pannonhalmi Szent Márton-bazilika karnagya, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium ének- és orgonatanára. Kiss Zsolt 1979-ben született Kapuváron. 8 évesen kezdett zongorázni. 13 évesen a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta tovább tanulmányait orgona és szolfézs-zeneelmélet szakokon. Orgonatanára Hoffmann László, majd Baróti István lett. 1999-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakára, 2003-ban Lehotka Gábornál diplomázott. Tanulmányai során részt vett Gárdonyi Zsolt, Karasszon Dezső, Koloss István, Jesper Madsen, Pálúr János, Szathmáry Zsigmond kurzusain. Több alkalommal adott koncertet Németországban, Ausztriában, Romániában, Svájcban, Szlovákiában, valamint hazai városokban.

 

Kedves Vendégeink, a hangversenyre a belépés a főkapu felől történik, ahonnan a könyvtár 5 perc sétára található, ezért kérjük időben érkezzenek. A jegyek nem helyre szólnak, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a koncert helyszínéhez legközelebb a főkapunál tudnak mosdót igénybe venni.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a könyvtári állomány védelme miatt a helyiségben alacsonyabb hőmérsékletre kell számítani, kérjük, ennek megfelelően öltözzenek.

A szereplő- és műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

Jegyvásárlásért kattintson ide!

3500 Ft/db

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

+36 96 570 191

+36 30 412 3086

[email protected]HÚSVÉTI ORGONAHANGVERSENY

Helyszín: Pannonhalmi Főapátság Szent Márton-bazilika

Időpont: 2023.04.10. 15:30

A Húsvéti Szent Három napjának méltó lezárása a hagyományos húsvéthétfői orgonahangversenyünk, amelyen ezúttal Kapitány Dénes, a zirci Ciszterci Apátság orgonaművésze szólaltatja meg a Szent Márton-bazilika 41 regiszteres koncertorgonáját.

Műsor

J.S. Bach: Zárókórus a Máté Passióból
J.S. Bach: Erbarme dich BWV 721
Kapitány Dénes: C-dúr Partita
Jean Langlais: Incantation (Lumen Christi)
Kapitány Dénes: Krisztus virágunk
Kereszty Jenő: Feltámadt Krisztus e napon
Th. Dubois: Verset-Choral, Alleluia
A. Guilmant: Offertoire (O filii…)
G.F. Händel: Halleluja kórus a Messiásból

A fellépőről

Kapitány Dénes orgonatanulmányait a kalocsai Főszékesegyház neves orgonaművészénél, Leányfalusi Vilmosnál kezdte, majd a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, Virágh Endre és Mátyus Gabriella irányításával folytatta. Művész-tanári diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Konzervatóriumában szerezte, ahol Hollai Keresztély és Karasszon Dezső volt mestere. Az orgona mellett a zongora szakot is elvégezte. 1999 őszétől a zirci Ciszterci Apátság orgonistája.

 

Kedves Vendégeink, a hangversenyre a belépés a főkapu felől történik, ahonnan a könyvtár 5 perc sétára található, ezért kérjük időben érkezzenek. A jegyek nem helyre szólnak, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.
Szabad helyek függvényében a koncert előtt egy órával a helyszínen is vásárolhatók jegyek.

A szereplő- és műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

Jegyvásárlásért kattintson ide!

1500 Ft – 3000 Ft/db

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

+36 96 570 191

+36 30 412 3086

[email protected]